Hoe begin je?
“Je wilt niet weten hoeveel ik heb gepraat. De een na de ander zit bij me aan tafel. En dat zijn echt wel goede gesprekken. Maar er verandert niets. Afspraken werken niet. De sfeer is om te snijden. En als ik in de teamvergadering vraag hoe het gaat, komt er niets uit.”
Dit vraagt om een teamdialoog
Stop met de individuele gesprekken en plan een teamdialoog. Want wat wil je? Je wilt met elkaar praten, jij met je team, je teamleden met elkaar. Dat lukt nooit in 1 op 1 gesprekken. Daar heb je het hele team voor nodig. Met alles erop en eraan.
Begin een dialoog waarin op tafel komt wat tot nu toe onder de tafel blijft. Ga samen zitten en luister naar wat je collega denkt en voelt. Vertel elkaar wat belangrijk voor je is.
Maar dat is bloedspannend
De kom-maar-op- blikken van Marijke en Wim. Karin zit als altijd onderuitgezakt en Pieter stijf rechtop. Je hebt buikpijn en je voelt je gespannen. Het is allemaal niet fijn. Je hebt het niet voor niks voor je uitgeschoven.
Hoe begin je een dialoog?
Jij begint. Jij begint te vertellen waarom je deze dialoog wil en wat je wilt bereiken. In klare taal. Daarmee is de kop eraf.
Een teamleider begon zo: “Jullie mogen best weten dat ik wakker heb gelegen. Ik zie dat het niet goed gaat met jullie en dat is het laatste wat ik wil en daarom zit ik hier. Wat is er aan de hand?”
Eigenlijk hoef je dan alleen nog maar te luisteren. Spreek af dat je elkaar niet in de rede valt, echt naar elkaar luistert en dat je er niet meteen bovenop springt als iemand iets zegt dat je niet bevalt. Laat iedereen aan het woord en nodig ze uit om te vertellen wat er aan de hand is. Laat iedereen aan bod komen. Je hoeft niets op te lossen en geen stiltes op te vullen. Daar heb je je handen vol aan.
Nodig elk teamlid uit om te vertellen. Luister naar elkaar. Dat haalt het beste in mensen naar boven.
De gevaarlijke waarheid
“Ik heb het geprobeerd maar er komt niets uit.”
Er komt niets uit omdat het voor je teamleden net zo moeilijk is als voor jou om te praten over wat er werkelijk aan de hand is. Annette Simons noemt dat “de gevaarlijke waarheid” in haar boek ‘A safe place for dangerous truths: using dialogue to overcome fear and distrust at work.’ Maar omdat jij hun leidinggevende bent moet jij als eerste gaan. Jouw openheid is de sleutel naar openheid in het team. Als jij iets vertelt over hoe jij je voelt, ga je voorop en nodig je je team uit om je te volgen.
“Beter korte pijn dan lange pijn”, zei een teamleider die op het punt stond te beginnen met een teamdialoog over hun “gevaarlijke waarheid”.
Heb je behoefte aan een paar richtlijnen voor dialoog?
Deze richtlijnen helpen je om van dialoog een veilige gespreksruimte te maken.
- Spreek open over wat er in je om gaat.
- Als de een spreekt, luisteren alle anderen.
- Luister met aandacht.
- Stel je oordeel uit.
- Heb respect voor de ander en voor wat er wordt gezegd.
- Praat met elkaar en niet over elkaar.
- We zijn samen verantwoordelijk voor deze regels.
Vooral deze laatste helpt je om het idee los te laten dat het slagen van dialoog van jou afhangt: jullie doen het met elkaar.
Heb je vragen of wil je met dialoog in je organisatie aan de slag? Laat een bericht achter of bel me voor een afspraak.